Wat een spannende tijd is het geweest voor Edith en Het Eerste Huis team. Na hard werken met veel toewijding, hebben we het NRTO keurmerk behaald. Daarnaast staan álle trainingen van Het Eerste Huis nu in het STAP-opleidingsregister. Tijdens een diepgaand interview, onder het genot van een kopje thee op haar zonnige terras, deelt Edith enthousiast over het NRTO keurmerk, de weg ernaartoe en wat dit betekent voor onze deelname aan het STAP-budget als opleider.
“We kregen regelmatig de vraag van klanten of ze ook konden deelnemen aan onze trainingen met het STAP-budget. Het was zelfs zo dat ik mensen sprak aan de telefoon die uiteindelijk toch voor een andere training kozen. Puur omdat deelname met STAP-budget niet mogelijk was. In hun hart hadden ze bij ons de training willen volgen, dat was duidelijk. Dat vond ik erg moeilijk en verdrietig voor deze mensen. Want dat is precies waar wij bij Het Eerste Huis voor staan. ‘Wat wil je in essentie doen? Wat heb je te doen in het leven?’ En het gevoel van ‘verliezen’ van de €1000,- stond dan in de weg om te kiezen voor dát wat ze echt wilden. Nu kan het gelukkig allemaal!”.
NRTO keurmerk
“Om deel te kunnen nemen aan het STAP-budget, moesten we eerst gecertificeerd zijn. Nu hebben we het NRTO keurmerk en dat geeft ons een gevoel van erkenning”, vertelt Edith opgewekt. Wat ze vooral waardeert aan de NRTO is hun betrokkenheid en inzet. “Ze zijn ook echt een grote vraagbaak voor ons, waar we terechtkunnen met al onze vragen. Samen bundelen we onze krachten, en dat voelt goed. We zijn blij met onze keuze voor NRTO.”
Edith benadrukt het belang van het voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en gedragscodes, zowel voor de consumentenmarkt als voor de zakelijke markt. “Dat is logisch, want de certificering is niet zomaar iets dat je even krijgt. Je wordt elk jaar getoetst om te zien of je processen voldoen. Het houdt ons scherp en helpt ons om onze kwaliteiten nog beter te benutten.”
Met een waarderende blik door het proces
Voorafgaand aan het verkrijgen van het NRTO keurmerk wordt er daarom een audit gedaan. “We twijfelden in het begin of we dit hele circus er wel voor over hadden” geeft Edith aan. “Dat de kwaliteit van de trainingen hoog is bij Het Eerste Huis, wisten we wel. Maar de manier waarop we evalueren, processen vastleggen en (jaar)verslagen verwerken is niet volgens de ‘traditionele boekjes’. Dat is niet waar we van zijn” legt Edith uit. Om te slagen voor de audit, moest er dus flink wat werk verzet worden om toch te voldoen aan de gestelde eisen.
Edith heeft het proces voor certificering op een positieve manier opgepakt. Vanuit haar Appreciative Inquiry ervaring is ze op een waarderende manier gaan kijken naar de aspecten van de audit. Zo is één van de eisen dat je beoordelingsgesprekken doet én vastlegt. “Bij Het Eerste Huis gaan we op een waardige manier met elkaar om, gaat het om het hart en spreken we in dialoogwandelingen uit wat de weg vooruit is. Bovendien werken wij met zelfsturend evalueren, dat is toch net allemaal even anders dan een standaard beoordelingscyclus.”
Mooie verbeterpunten ontdekt
Enthousiast vertelt Edith verder: “Hoewel ik er eerst behoorlijk tegenop zag, bleek de audit een cadeautje. Het heeft ons in staat gesteld om kritisch naar de eigen organisatie te kijken en we hebben er mooie verbeterpunten uitgehaald.
Zo hadden we bijvoorbeeld geen ‘klachtenregistratiedossier’. We hebben gewoonweg ook nooit klachten. Toch heeft deze audit er nu voor gezorgd dat we als nieuw focuspunt hebben dat we de signalen die onze klanten (tussen de regels door) geven als verbeterpunten zien. We documenteren deze vanaf nu in het document ‘Wat wij horen, is onze groeikans!’.
Zo ging het bijvoorbeeld ook met de steeds terugkerende vraag die we kregen of het STAP-budget ingezet kan worden bij ons. Daar hebben we nu wat mee gedaan! En zo zullen we in de toekomst nog meer gefocust zijn op terugkerende verzoekjes/gedachten/opmerkingen om zo te blijven verbeteren voor ons publiek.”
Met vlag en wimpel geslaagd voor het NRTO keurmerk
Toen álles gereed was en de audit afgerond was, begon het wachten op de uitslag. Edith deed dit vanaf een heerlijk welverdiend vakantieadres in Spanje. Ze had er alle vertrouwen in dat het NRTO keurmerk toegekend zou worden. “Het spannendst was of alles op tijd zou lukken! Want ik wilde heel graag dat we met Het Eerste Huis nog aan de eerstvolgende aanvraagronde mee konden doen. En dat is gelukt!”
Nadat al het voorwerk was afgerond, was Het Eerste Huis binnen een week gecertificeerd. Trots vertelt Edith welke feedback ze kreeg van de persoon die de audit afnam: “Wauw Edith, ik heb veel audits afgenomen maar ik heb nooit een auditformulier zo compleet ingevuld met bijlages ontvangen. Het is voor mij nu een kunst om er nog dingen uit te kunnen halen. Mijn complimenten!”.
Hoe kijk je terug op het proces?
Terugkijkend op het gehele proces is Edith blij dat ze de keuze hebben gemaakt er voor te gaan. Vanaf januari 2023 is ze ermee aan de slag gegaan en het was een flinke bevalling, maar door hard werk is het snel gelukt. “Ik heb zeker frustraties gehad hier en daar. Het inrichten van alles en werken in de logge systemen van de overheid … poeh. Het was nog een flinke uitzoekklus voordat alle systemen werken. Want de STAP-budget aanvraag loopt niet alleen via het NRTO en onze website. Ook op de portalen van DUO en UVW moest ik van alles regelen.” Om zeker te weten dat alles goed staat en werkt, heeft Edith direct na haar vakantie nog veel contact gehad met alle instanties.
“En ik heb het zeker niet alleen gedaan. De samenwerking met collega Mirthe was ontzettend belangrijk en waardevol. Ik heb dan wel zelf de gesprekken met de instanties gevoerd en het voortraject gedaan, maar de website moest ook ingericht worden op alle fronten zodat mensen zich daadwerkelijk kunnen inschrijven met STAP-budget en goed geïnformeerd worden. We hebben iets fantastisch neergezet en het staat als een huis! Ik hoop dat we daar aankomend half jaar nog heel veel mensen mee mogen bedienen.”
STAP-budget bij Het Eerste Huis
Met de certificering op zak, kunnen Edith en haar team nu deelnemen als opleider aan het STAP-budget. Ondanks de uitdagingen die ze zijn tegengekomen, zoals tijdsdruk en afhankelijkheid van andere organisaties, zijn ze erin geslaagd om eerder dan verwacht klaar te zijn. “Dit betekent dat we mee kunnen doen aan de derde STAP-aanvraagronde van dit jaar, die start op 3 juli” vertelt Edith opgelucht. “En de aanmeldingen stromen nu al binnen. Heel gaaf om te zien!”
“Maar ik baal er stiekem wel van dat het is afgeschaft…” geeft Edith eerlijk aan. Al snel vervolgt ze, opgewekt als ze is: “Maar laten we er optimaal gebruik van maken nu het nog kan”.
Meer weten?
- Lees meer over het NRTO keurmerk (nrto.nl)
- Over het STAP-budget (rijksoverheid.nl)
- Bekijk alle trainingen die je kunt volgen