Vertragen om te versnellen

12 december 2019

Het klinkt als een tegenstelling, vertragen om te versnellen, maar rust en stilte geven energie en focus om de uitdagingen van je leven beter aan te kunnen.

We zijn opgevoed met het idee dat succes en welzijn voortkomen uit inspanningen die we leveren. We bereiken onze doelen door ons in te spannen, en het idee is dat hoe harder we ons inspannen, hoe meer we onze doelen bereiken. Dat klinkt logisch, en dat is het ook. Maar het is niet oneindig, er is namelijk een punt waarop nog harder werken leidt tot mínder resultaat. Wanneer dat gebeurt, krijgen veel mensen de reflex om, je raadt het al, nóg harder te gaan werken. Activiteiten nemen toe, complexiteit neemt toe en met een grotere spanning in je buitenwereld, komt ook meer spanning in je binnenwereld.

Binnen- en buitenwereld zijn met elkaar verbonden. Als je spanning in jezelf voelt, dan zul je je omgeving sneller beoordelen als druk, complex en stresserend. Dat leidt dan tot nog meer spanning in jezelf en ga zo maar voort. Maar ook andersom. Een drukke en stressvolle omgeving leidt tot drukte en spanning ín jezelf. Dat leidt tot vermoeidheid, lagere concentratie en minder goed kunnen nadenken. Maar je wordt ook prikkelbaar, sneller geïrriteerd en minder geduldig. Het valt je vaak niet op. Pas wanneer je rust neemt -bijvoorbeeld in de eerste week van je zomervakantie- merk je hoe moe je eigenlijk bent.

Ontwikkel een routine

Een routine ontwikkelen om rust te nemen en aandacht voor jezelf te hebben, werkt! In rust herstellen je gedachten, je lichaam en je energie. Je gaat letterlijk weer helderder denken en je krijgt meer kracht voor wat je te doen hebt.

Een team van 15 consultants vroeg Het Eerste Huis hen te begeleiden in een organisatieverandering van hun bedrijf. Het ging over het lostrekken van vastgelopen projecten, over het ontwikkelen van nieuwe proposities en over hun onderlinge samenwerking. Wij namen hen mee in een traject van rust en vertragen. Daarvandaan lieten we hen waarnemen wat ze echt wilden, we brachten gesprekken op gang waarin ruimte was om te verdiepen en elkaar als professional en als mens te ontmoeten. Aanvankelijk was het lastig voor hen om vol te houden dat er geen instant-resultaat was: “waar zijn de actiepunten en de to-do lijstjes?” Door in de rust en de aandacht te blijven, ontstonden er echter inzichten, ideeën en relaties die niemand vermoed had. Met de bevlogenheid van hun hervonden inspiratie was het daarna eenvoudig om concrete stappen en acties te formuleren. Het team draait intussen beter dan ooit te voren en hun operationele doelen in het opvolgende jaar wisten ze ruimschoots te halen.

Heb je vragen of wil je advies over wat Het Eerste Huis kan betekenen in jouw organisatie? We helpen je graag.

Doe even niets

We zijn zo getraind in gaan-gaan-gaan, dat er een welhaast innerlijke weerstand lijkt te zijn op ‘even niets doen’. Maar niets doen is precies wat je nodig hebt om te kunnen gáán. Neem eens de tijd om te vertragen, bijvoorbeeld tijdens onze stiltedag. Doe even niets. Plan minimaal. En maak er een gewoonte van.


Pagina delen
Linde

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Chinook Nielsen / VvAA

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Marcel Hol / Provincie Noord-Brabant

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Annette van der Kaaij

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

GelukVerdubbelaar

Potential Pathway

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,3 uit 10 op basis van 472 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.