Sturen op zelfsturing

Sturen op zelfsturing: hoe doe je dat? Zelfsturende organisaties zoals Buurtzorg Nederland maken iets in ons los. Teams die weten wat ze doen, vol passie werken en ook nog goede resultaten boeken. Hoe zorg je ervoor dat zelfsturing in jouw organisatie zo’n succes wordt? 

Alle structuur en hiërarchie samen met de managers aan de kant zetten, dat is in ieder geval NIET wat zelfsturende organisaties doen. In tegendeel. Zeer concrete structuren zijn tot in detail uitgedacht en de beslissingsbevoegdheid is gedistribueerd en alle informatie is radicaal transparant.

IJzersterk fundament

Ja, zelfsturing is wel simpel mits je een ijzersterk fundament hebt. Het is een doordachte manier die verder gaat dan ‘ze mogen het zelf besluiten’. Gelaagde, complexe structuren waarin rolomschrijvingen, beslissingsmodellen en adviesprocedures tot in de puntjes zijn uitgewerkt en toegewezen. Daar blinken zelforganiserende organisaties in uit. Althans, de organisaties die succesvol zelfsturend zijn. En ja, dat aantal groeit hard.

Drie grote doorbraken

Oud McKinsey consultant Frederic Laloux onderzocht, gedurende twee jaar, twaalf vooroplopende bedrijven die succesvol nieuwe vormen van organiseren toepassen. Buurtzorg Nederland was daar één van. Laloux concludeerde dat er drie doorbraken centraal staan bij de zogenoemde Cyane organisaties, namelijk:

Zelfsturing: Cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.

Heelheid: Cyane organisaties nodigen ons uit om het geheel van wie wij zijn mee te nemen naar ons werk. Organisaties zijn altijd plekken geweest die mensen beperken in hun heelheid. Rationaliteit heerst als een koning, terwijl onze emotionele, intuïtieve en spirituele kanten zich vaak onwelkom, niet op hun plaats voelen. In de cyane organisatie is daar wel plek voor.

Evolutief doel: Cyane organisaties organiseren zich actief rondom een evolutief doel dat continu in ontwikkeling is. Dit doel geeft bestaansrecht aan de organisatie en gaat over de waarde die zij toevoegt aan de wereld. Dit is een iteratief proces waarbij alle leden van de organisatie actief luisteren naar wat de organisatie te doen heeft in de wereld en daar naar handelen.

De visie van Het Eerste Huis op zelfsturing

Zelfsturing heeft pas kans van slagen wanneer de mensen in de organisatie in staat zijn hun eigen zelf te sturen. Dat bepaalt de mate waarin een persoon succesvol zelfsturend in teams kan zijn.

Jezelf sturen is af te meten aan twee competenties:

1) Je bent in staat om je eigen ambities en doelen te formuleren.
2) Je bent in staat om activiteiten te ondernemen die je bij de invulling van die ambitie of dat doel brengen.

Het Eerste Huis begeleidt organisaties, teams en mensen bij het implementeren van zelfsturing. En meer dan dat. Heelheid en evolutief doel zijn namelijk onmisbaar voor succesvolle zelfsturende organisaties. Bij sturen op zelfsturing is meer voor nodig om zelfsturing te laten slagen dan enkel de rol van leidinggevenden vervangen.

Downloads:

Zelf aan de slag?

Aanbevolen boeken

Lees en leer meer:

Advies en begeleiding van Het Eerste Huis

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek. We inventariseren samen met jou de verandervraag en de context van jouw organisatie. Vervolgens adviseren we je over de te nemen stappen op weg naar zelfsturing.

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.